Stel grust je vraag, het is nooit te ‘veelgevraagd’.

grust tijdens Corona

Kan ik een afspraak maken met mijn gruststeller?

Een gesprek met jouw gruststeller hoef je niet uit te stellen. Wist je dat elk grustkantoor een volledige digitale werking heeft? Ons standaard, eerlijk en persoonlijk advies kan daarom nog steeds verleend worden. Weliswaar vanop een veilige, virtuele afstand.

De software die we hiervoor gebruiken, is Google Hangouts, de videomeetingsoftware van Google. Simpel, stabiel, veilig en bovendien helemaal gratis. Het enige wat jij nodig hebt, is een pc of telefoon met camera en microfoon en een internetverbinding. Met één klik op de link gaat jullie gesprek van start.

Ga je graag voorbereid van start? Download hier onze korte handleiding.

Ik moet documentatie afgeven op kantoor. Hoe pak ik dat aan?

Papieren kan je steeds achterlaten in de brievenbus van je grust-kantoor. Toch werkt iets digitaal bezorgen een pak vlotter. Zo is een scannerapp essentieel om digitaal administratie te verwerken. Hoe krijg je bijvoorbeeld de factuur van je nieuwe wagen veilig tot bij ons in coronatijden? Als je een goede app gebruikt, hoef je het document zelfs niet exact recht te houden of de scan achteraf uit te lijnen. Bovendien werkt het niet alleen bij facturen, maar ook voor het scannen van aanrijdingsformulieren, visitekaartjes en btw-bonnetjes. Op iOS-apparaten raden we Scanner Pro aan. Voor Android-toestellen is Scanbot een noemenswaardig alternatief.

Hoe overhandig ik jullie mijn medische onkosten na een ziekenhuisopname?

Je gezondheid komt op de eerste plaats. Word je plots toch ziek en is er een ziekenhuisopname nodig? Dan willen we dat dit zo zorgeloos mogelijk verloopt. Bij afgifte van je hospitalisatiekaart treedt automatisch het derdebetalerssysteem in werking. Dit betekent dat de ziekenhuisfactuur rechtstreeks betaald wordt aan het ziekenhuis. Maar je hospitalisatieverzekering komt ook tussen voor de kosten voor, tijdens en na de ziekenhuisopname.

Heb je een hospitalisatieverzekering via DKV? Dan raden we aan om hiervoor de DKV App te downloaden. Zo regel je gewoon alles digitaal via de app. Dankzij de handige scan&send-functie scan je je ziektekosten en stuur je ze meteen door naar DKV. Zij regelen de verdere opvolging.

De terugbetaling van je medische onkosten bij de hospitalisatieverzekering via AG Insurance kan je eenvoudig indienen via deze link.

Toch niet zo digitaal minded? Dan werkt de brievenbus uiteraard ook nog. Al moedigen we wel de digitale weg aan.

Kan ik een digitaal overzicht krijgen van al mijn lopende polissen?

Nood aan een overzicht van jouw lopende contracten? Ons beheerpakket laat toe om die info zelf online te raadplegen. Ga naar onze klantenzone.

Is het jouw eerste keer? Neem dan contact op met jouw gruststeller en vraag jouw persoonlijke login en paswoord aan.

Beschermen

Hoeveel kost een uitvaartverzekering?

Een uitvaartverzekering valt onder persoonsgebonden verzekeringen. Die zijn afhankelijk van enkele factoren, waaronder startleeftijd en het kapitaal dat je wil verzekeren. De gouden regel hier is: hoe jonger je start, hoe lager de premie.

Een praktisch voorbeeld. We vergelijken twee leeftijdscategorieën die elk een kapitaal van 7.500 euro willen verzekeren. Iemand van 25 jaar betaalt daarvoor 14 euro per maand. Iemand van 50 jaar betaalt al meteen 45 euro per maand. Een verdriedubbeling van de premie om hetzelfde kapitaal te verzekeren. Daarom kiezen wij er bewust voor om dit advies steevast bespreekbaar te maken bij jonge gezinnen.

Bijkomende kanttekening: belangrijker dan de kostprijs is het nut van deze bescherming. In de praktijk komen we regelmatig gezinnen tegen die geconfronteerd worden met een overlijden en vervolgens schrikken van de kostprijs die kan oplopen tot 10.000 euro. Die factuur valt doorgaans enkele weken na het overlijden van de dierbare in de bus. Dat legt een grote druk op het gezin, dat daarnaast een intens rouwproces moeten verwerken. Daarom is deze bescherming essentieel om bij het verlies van een gezinslid financiële stress te vermijden. Het spreekt voor zich dat je op zo’n moment andere zorgen hebt.

Is mijn poetsvrouw of babysit verzekerd?

Niet altijd. Jammer genoeg moeten we regelmatig vaststellen dat deze bescherming wel eens vergeten wordt door gezinnen. Wat dan ook vergeten wordt, zijn de verregaande gevolgen die hiermee gepaard gaan. Zo zijn poetsvrouwen onlosmakelijk verbonden met dienstencheques. In dat geval is het bedrijf die de poetsvrouw tewerkstelt verantwoordelijk voor het afsluiten van een correcte verzekering en ben je helemaal in orde.

De grijze zone wordt veel groter wanneer je poetsvrouw of babysit op vriendschappelijke basis in het gezin terechtkomt. Denk maar aan de dochter van een buur die even op de kindjes komt passen en daarvoor een kleine vergoeding krijgt. De babysit kan een centje bijverdienen en de ouders zijn tevreden dat er goed voor de kindjes gezorgd wordt. Maar wat als er iets gebeurt met de babysit? Stel: een gezin schakelt de dochter van een buurtbewoner in om even op de kinderen te passen. Tijdens de afwezigheid van de ouders stopt de babysit de kindjes in bed. Bij het afdalen van de trap maakt ze een schuiver. Gelukkig kon ze zich nog vastgrijpen aan de leuning waardoor ze met de schrik vrijkomt.

Maar wat als de babysit minder geluk heeft, slecht neerkomt en een letsel overhoudt aan die val? Of erger nog: wat als ze één van de kindjes in haar armen heeft op dat moment? Mensen gaan er al te snel vanuit dat de familiale verzekering dan tussenkomt. Dat is jammer genoeg niet het geval.

Bescherm jezelf en je naasten. Kom langs en een gruststeller geeft je advies op maat.

Sparen

Hoe spaar ik het best voor mijn kinderen?

Wie nog steeds gelooft dat de ouderwetse pamperrekening de oplossing biedt om aan kindersparen te doen, is eraan voor de moeite. Het bancaire kindersparen waar vandaag de meeste spaarplannen voor onze kindjes lopen, hebben sowieso een negatief rendement. Denk maar aan de kosten die je doorgaans hebt bij je bank en het rendement dat daar maar tegenover staat (0,01% basisrente + 0,10% getrouwheidspremie). Een andere optie is dus net als het alternatief voor spaarboekjes: sparen in stapjes. Bijkomend kan je via een spaarverzekering je extra indekken voor onverwachte tegenslagen zoals langdurige ziekte en/of zelfs overlijden.

Onze gruststellers adviseren daarom om kindersparen (bijna altijd) in een Tak 23-spaarplan te gieten, eventueel aangevuld met een extra verzekeringswaarborg. Ze helpen je graag verder om een spaarplan op jouw maat uit te werken.

Wat is het beste alternatief voor een spaarboekje?

De vraag is niet of we een alternatief hebben, de vraag is of we ervoor durven kiezen? Want laat ons eerlijk zijn: we willen heel graag meer rendement, maar we durven geen risico’s nemen. En die twee voorwaarden zijn helaas onverzoenbaar. Ons advies voor meer rendement is dus: sparen in stapjes. Op deze manier hoef je niet te kiezen wanneer je de storting moet doen. Staat de beurs hoog of laag: het doet er niet toe want jij spaart in stapjes. Elke maand of driemaandelijks: je doet het zoals jij wil. En wil je toch met een koopsom of eenmalige premie werken? Dat kan. Jij doet de storting en door middel van ‘dripfeed’ worden jouw centen stapsgewijs in een belegging geïnvesteerd met meer risico.

Sparen is heel persoonlijk. Veel hangt trouwens af van je hoger doel. Staat er een wereldreis op je bucketlist? Droom je van een nieuwe keuken? Of investeer je graag in een appartement aan de Belgische kust? Wat je droom ook is: het is belangrijk om op voorhand in te schatten op welke termijn je ze wil waarmaken, en je spaarplan daarop af te stemmen.

Spring grust eens binnen en we helpen je graag verder om een spaarplan op jouw maat uit te werken.

Wanneer moet ik beginnen met pensioensparen?

Wettelijk kan je beginnen vanaf de dag waarop je 18 wordt. Hoe jonger je begint, des te interessanter het pensioenkapitaal en rendement is. En bovendien geniet je van meer fiscaal voordeel. Dat voordeel is er uiteraard pas vanaf het moment dat er voldoende beroepsinkomsten zijn. Toch levert de gespaarde premie die 49 jaar vaststaat een mooi rendement op, ook zonder fiscaal voordeel. In het geval dat dit voordeel ooit zou worden geschrapt, is het alsnog geen slecht idee om wat reserve in te bouwen voor je pensioen.

Ben je 18 jaar of ouder en nog niet bezig met pensioensparen? Wij helpen je om je eigen pensioenspaarplan uit te werken zodat jij met een grust hart naar de toekomst kijkt.

Financieren

Ik wil een huis kopen, maar hoeveel kan ik lenen?

Dit hangt af van verschillende factoren. Eén daarvan is de DTI, voluit ‘debt to income’. Dit is de verhouding van je schuldenlast ten opzichte van je inkomen. Anderzijds is ook het minimum leefloon van toepassing. Er is geen eenduidige richtlijn. Alle maatschappijen hanteren andere criteria.

Wanneer je op zoek bent naar financiering voor je project is het dus van belang om de juiste informatie in te winnen bij een onafhankelijke specialist. Zo bestaan er manieren om de DTI lager te krijgen dan wanneer je een standaardsituatie zou berekenen.

Je mag ons grust beschouwen als zo’n onafhankelijke specialist, dus kom zeker eens langs.

Kan ik geld lenen zonder eigen middelen?

Volgens de richtlijn van de Nationale Bank van België niet meer. De richtlijn is hier dat je nog maar 90% van het aan te kopen bedrag mag lenen. Heel wat grootbanken volgen dit advies nauwgezet.

In uitzonderlijke gevallen is het mogelijk om nog 5% meer te lenen dan de aankoopprijs van het aan te kopen goed. Wanneer een ander pand borg kan staan – bijvoorbeeld de woning van de ouders – is het mogelijk om het volledige bedrag te lenen. Er zullen wel bijkomende kwaliteitsrichtlijnen voorgeschreven worden. Ook hier zal je weer merken dat de aanpak van een onafhankelijke kredietspecialist een meerwaarde is.

Bel grust.

Hoeveel moet ik sparen om een huis te kunnen kopen?

De nieuwe richtlijnen van de Nationale Bank van België stellen dat je tot 90% mag ontlenen van de aankoopprijs. Dat wil dus zeggen dat je 10% van de aankoopprijs moet sparen, bovenop de notariskosten en de hypothecaire inschrijving. Hoeveel die juist bedragen, is dan weer afhankelijk van de aankoopprijs.

Hier kan in uitzonderlijke situaties ook weer van afgeweken worden. Gouden regel is wel: hoe meer eigen middelen, hoe meer mogelijkheden.

Voor een grust gemoed is op voorhand het advies inwinnen van een onafhankelijke hypotheekspecialist zeker geen overbodige luxe.

Praktisch

Hoe zet ik mijn verzekeringspolis stop?

Als je je verzekering wil stopzetten, laat je dit minstens 3 maanden voor de jaarvervaldag weten aan je verzekeraar. Doe je dit niet, wordt de overeenkomst stilzwijgend met een jaar verlengd. Het is belangrijk dat je dit rechtstreeks laat weten aan de verzekeringsmaatschappij en niet aan je makelaar. Er zijn ook nog een aantal andere mogelijkheden om je verzekering op te zeggen. We sommen de meest voorkomende op:

 • Als je huidige verzekeraar het tarief wijzigt, heb je het recht om je polis op te zeggen
  binnen de drie maanden na kennisgeving van de tariefwijziging.
 • Niet tevreden over de afhandeling van een schadeclaim? Je kan de polis
  opzeggen binnen de maand na het al dan niet uitbetalen van een claim.
 • Bij een vermindering of verdwijning van het risico, bijvoorbeeld door de verkoop van je woning of voertuig.

Als je je polis wil opzeggen, doe je dit best via een aangetekend schrijven. Wens je je polis op te zeggen wegens een tariefwijziging, moet je dat expliciet vermelden in je opzegbrief.

Bij twijfel: vraag grust!

Welke verzekeringen zijn verplicht?

Er is een verschil tussen verzekeringen die wettelijk of contractueel verplicht zijn. De wettelijk verplichte verzekeringen worden opgelegd door de wetgever. De inhoud van die verzekeringen is dus ook wettelijk bepaald. De volgende verzekeringen zijn wettelijk verplicht:

 • Burgerlijke aansprakelijkheid van een auto.
 • Burgerlijke aansprakelijkheid van motorrijtuigen. Denk aan een bromfiets, segway of e-bike.
 • Voor sommige hobby’s ben je verplicht een verzekering af te sluiten. Jagen is daar een voorbeeld van.
 • Stel je personeel te werk, ben je verplicht een arbeidsongevallenverzekering af te sluiten. Dat kan ook gelden voor huispersoneel zoals een poetshulp of babysit.
 • Sommige beroepen zijn verplicht een beroepsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten, zoals artsen en architecten.
 • Een verzekering objectieve aansprakelijkheid bij brand of ontploffing is verplicht wanneer je een publiek toegankelijke plaats uitbaat. Dit geldt voor o.a. restaurants, frituren en cafés met een publieke ruimte groter dan 50 m².

Contractueel verplichte verzekeringen zijn dan weer verplicht afhankelijk van het contract dat je afsluit. Een aantal voorbeelden:

 • Brand- en schuldsaldoverzekering bij het aangaan van een lening.
 • De verplichting tot het nemen van een omnium bij een autolening.

Zie je door het bomen het bos niet meer?
Laat je gruststellen door onze onafhankelijke experts en maak geïnformeerde keuzes.

Neem grust
contact op.

Wil je graag jouw huidige situatie overlopen met één van onze gruststellers? Ben je benieuwd hoe financieel gezond je bent? Of heb je een andere vraag voor ons? Stel ze grust, wij helpen je graag verder.

Binnenkort kan je hier jouw persoonlijk dossier raadplegen. Heb je ondertussen vragen? Contacteer ons dan grust.

Contacteer ons

You have Successfully Subscribed!