Stel grust je vraag, het is nooit te ‘veelgevraagd’.

Beschermen

Hoeveel kost een uitvaartverzekering?

Een uitvaartverzekering valt onder persoonsgebonden verzekeringen. Die zijn afhankelijk van enkele factoren, waaronder startleeftijd en het kapitaal dat je wil verzekeren. De gouden regel hier is: hoe jonger je start, hoe lager de premie.

Een praktisch voorbeeld. We vergelijken twee leeftijdscategorieën die elk een kapitaal van 7.500 euro willen verzekeren. Iemand van 25 jaar betaalt daarvoor 14 euro per maand. Iemand van 50 jaar betaalt al meteen 45 euro per maand. Een verdriedubbeling van de premie om hetzelfde kapitaal te verzekeren. Daarom kiezen wij er bewust voor om dit advies steevast bespreekbaar te maken bij jonge gezinnen.

Bijkomende kanttekening: belangrijker dan de kostprijs is het nut van deze bescherming. In de praktijk komen we regelmatig gezinnen tegen die geconfronteerd worden met een overlijden en vervolgens schrikken van de kostprijs die kan oplopen tot 10.000 euro. Die factuur valt doorgaans enkele weken na het overlijden van de dierbare in de bus. Dat legt een grote druk op het gezin, dat daarnaast een intens rouwproces moeten verwerken. Daarom is deze bescherming essentieel om bij het verlies van een gezinslid financiële stress te vermijden. Het spreekt voor zich dat je op zo’n moment andere zorgen hebt.

Is mijn poetsvrouw of babysit verzekerd?

Niet altijd. Jammer genoeg moeten we regelmatig vaststellen dat deze bescherming wel eens vergeten wordt door gezinnen. Wat dan ook vergeten wordt, zijn de verregaande gevolgen die hiermee gepaard gaan. Zo zijn poetsvrouwen onlosmakelijk verbonden met dienstencheques. In dat geval is het bedrijf die de poetsvrouw tewerkstelt verantwoordelijk voor het afsluiten van een correcte verzekering en ben je helemaal in orde.

De grijze zone wordt veel groter wanneer je poetsvrouw of babysit op vriendschappelijke basis in het gezin terechtkomt. Denk maar aan de dochter van een buur die even op de kindjes komt passen en daarvoor een kleine vergoeding krijgt. De babysit kan een centje bijverdienen en de ouders zijn tevreden dat er goed voor de kindjes gezorgd wordt. Maar wat als er iets gebeurt met de babysit? Stel: een gezin schakelt de dochter van een buurtbewoner in om even op de kinderen te passen. Tijdens de afwezigheid van de ouders stopt de babysit de kindjes in bed. Bij het afdalen van de trap maakt ze een schuiver. Gelukkig kon ze zich nog vastgrijpen aan de leuning waardoor ze met de schrik vrijkomt.

Maar wat als de babysit minder geluk heeft, slecht neerkomt en een letsel overhoudt aan die val? Of erger nog: wat als ze één van de kindjes in haar armen heeft op dat moment? Mensen gaan er al te snel vanuit dat de familiale verzekering dan tussenkomt. Dat is jammer genoeg niet het geval.

Bescherm jezelf en je naasten. Kom langs en een gruststeller geeft je advies op maat.

Wat is het belang van een rechtsbijstandsverzekering?

Een rechtsbijstandverzekering verdedigt je belangen bij een juridisch geschil en werkt in beide richtingen. Zowel slachtoffers als veroorzakers kunnen er beroep op doen. Enkele praktische voorbeelden wanneer de rechtsbijstandsverzekering tussenkomt:

Juridisch advies verlenen
Bijvoorbeeld: je huurt een scooter op vakantie, maar bij het terugbrengen doet de verhuurfirma moeilijk over het terugbetalen van de waarborg. Je verzekering staat je bij en samen kunnen jullie verdere stappen ondernemen.

Juridische conflicten minnelijk regelen
Bijvoorbeeld: je hebt je droomhotel geboekt, maar bij aankomst blijkt het eerder een vervallen chalet. Je wilt graag je rechten laten gelden ten opzichte van de touroperator waarbij je geboekt hebt. Er wordt een minnelijke schikking getroffen.

Kosten ten laste nemen
Bijvoorbeeld: naar aanleiding van een ernstig verkeersongeval sluit de lokale politie je op in de cel. Je kan je rechtsbijstandsverzekeraar inschakelen om de borg voor te schieten voor je vrijlating.

Is een hospitalisatieverzekering verplicht?

In België is het verplicht om je aan te sluiten bij een ziekenfonds. Het is echter niet verplicht om een hospitalisatieverzekering af te sluiten. Toch zijn er veel voordelen verbonden aan een hospitalisatieverzekering en is het verstandig om er eentje af te sluiten. Daarmee ben je namelijk beschermd tegen ziekenhuiskosten, die buiten de sociale zekerheid vallen. Denk bijvoorbeeld aan kosten voor een bevalling of een (onverwachte) operatie.

Tip: Wist je dat jaarlijks één op de twee gezinnen in België te maken krijgen met een ziekenhuisopname? Zorg dus dat je voldoende voorbereid bent.

Ik heb een elektrische fiets gekocht, heb ik hier een aparte verzekering voor nodig?

Wanneer je elektrische fiets of speed pedelec autonoom, dus zonder te trappen, snelheden haalt van meer dan 25 km/u, is een verzekering BA-bromfiets verplicht.

Bij gewone elektrische fietsen die niet onder de verplichte verzekering vallen, zal je familiale verzekering schade die je veroorzaakt aan anderen vergoeden, zowel materieel als lichamelijk.

Schade aan je eigen fiets of eigen lichamelijke schade zullen echter niet gedekt worden door deze verzekering. Daarvoor bestaat een aparte fietsverzekering, waarmee je de elektrische fiets en eventuele accessoires onder andere kan verzekeren tegen schade, diefstal en je eigen lichamelijke schade.

Een nieuwe fiets gekocht? Contacteer je gruststeller om alle mogelijkheden te bekijken.

Sparen

Hoe spaar ik het best voor mijn kinderen?

Wie nog steeds gelooft dat de ouderwetse pamperrekening de oplossing biedt om aan kindersparen te doen, is eraan voor de moeite. Het bancaire kindersparen waar vandaag de meeste spaarplannen voor onze kindjes lopen, hebben sowieso een negatief rendement. Denk maar aan de kosten die je doorgaans hebt bij je bank en het rendement dat daar maar tegenover staat (0,01% basisrente + 0,10% getrouwheidspremie). Een andere optie is dus net als het alternatief voor spaarboekjes: sparen in stapjes. Bijkomend kan je via een spaarverzekering je extra indekken voor onverwachte tegenslagen zoals langdurige ziekte en/of zelfs overlijden.

Onze gruststellers adviseren daarom om kindersparen (bijna altijd) in een Tak 23-spaarplan te gieten, eventueel aangevuld met een extra verzekeringswaarborg. Ze helpen je graag verder om een spaarplan op jouw maat uit te werken.

Wat is het beste alternatief voor een spaarboekje?

De vraag is niet of we een alternatief hebben, de vraag is of we ervoor durven kiezen? Want laat ons eerlijk zijn: we willen heel graag meer rendement, maar we durven geen risico’s nemen. En die twee voorwaarden zijn helaas onverzoenbaar. Ons advies voor meer rendement is dus: sparen in stapjes. Op deze manier hoef je niet te kiezen wanneer je de storting moet doen. Staat de beurs hoog of laag: het doet er niet toe want jij spaart in stapjes. Elke maand of driemaandelijks: je doet het zoals jij wil. En wil je toch met een koopsom of eenmalige premie werken? Dat kan. Jij doet de storting en door middel van ‘dripfeed’ worden jouw centen stapsgewijs in een belegging geïnvesteerd met meer risico.

Sparen is heel persoonlijk. Veel hangt trouwens af van je hoger doel. Staat er een wereldreis op je bucketlist? Droom je van een nieuwe keuken? Of investeer je graag in een appartement aan de Belgische kust? Wat je droom ook is: het is belangrijk om op voorhand in te schatten op welke termijn je ze wil waarmaken, en je spaarplan daarop af te stemmen.

Spring grust eens binnen en we helpen je graag verder om een spaarplan op jouw maat uit te werken.

Wanneer moet ik beginnen met pensioensparen?

Wettelijk kan je beginnen vanaf de dag waarop je 18 wordt. Hoe jonger je begint, des te interessanter het pensioenkapitaal en rendement is. En bovendien geniet je van meer fiscaal voordeel. Dat voordeel is er uiteraard pas vanaf het moment dat er voldoende beroepsinkomsten zijn. Toch levert de gespaarde premie die 49 jaar vaststaat een mooi rendement op, ook zonder fiscaal voordeel. In het geval dat dit voordeel ooit zou worden geschrapt, is het alsnog geen slecht idee om wat reserve in te bouwen voor je pensioen.

Ben je 18 jaar of ouder en nog niet bezig met pensioensparen? Wij helpen je om je eigen pensioenspaarplan uit te werken zodat jij met een grust hart naar de toekomst kijkt.

Welk bedrag moet ik opzij hebben staan om grust te zijn?

Hoeveel geld je best opzij zet voor onverwachte uitgaven, hangt sterk af van je situatie. Zo is de buffer die je nodig hebt afhankelijk van verschillende factoren: heb je wel of geen inwonende kinderen, heb je een eigen huis, huur je een woning …

Daarom hebben we voor jouw gemak een tool gemaakt, gebaseerd op de volgende vuistregel: het gezamenlijke netto-inkomen van alle gezinsleden maal twee. Hierbij tel je, als je een wagen bezit, de vervangwaarde van elk essentieel voertuig bij dit bedrag op. Als je een eigen woning bezit, tel je hier nog eens 1000 euro bij. Als laatste tel je er per kind nog eens 500 euro bij. Dit bedrag is je minimale financiële buffer en zal bij benadering overeenkomen met de cijfers voorgesteld door het Nederlandse Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting.

Opgelet: dit bedrag is een minimum richtcijfer. Hierbij wordt bijvoorbeeld geen rekening gehouden met je toekomstplannen. Voor een doorsnee gezin met een woning en/of kinderen raden we dan ook een gezamenlijke financiële buffer van 10.000 euro aan, aangevuld met een gerichte bescherming.

Heb je dat bedrag momenteel (nog) niet staan op je rekening? Geen paniek. Samen met een gruststeller kan je jouw financiële situatie bekijken. Door je inkomsten en uitgaven te vergelijken en te werken met een spaarplan, zorgen we er samen voor dat jij deze mijlpaal bereikt.

Hoe doe ik het best aan budgetplanning?

Bij budgetplanning is het belangrijk om samen met je gezin je inkomsten en uitgaven in kaart te brengen. Dat is namelijk de eerste stap richting een goed budgetbeheer. Om je daarbij te helpen en te ondersteunen, hebben we voor jou een handige tool ontwikkeld waardoor je makkelijk het overzicht kan bewaren. In eerste instantie lijkt het ontzettend veel werk, maar na verloop van tijd zal je met een half uurtje per week een heel goed inzicht krijgen over je financiële situatie. Eens je een goed inzicht hebt over je inkomsten en uitgaven, kan je nagaan waarop je kan besparen. Dat kan zowel op je vaste kosten als op de gezinsuitgaven.

Tip: begin met kleine dingen, zoals zelf je lunch meenemen naar het werk.

Klik hier om de tool downloaden

Financieren

Ik wil een huis kopen, maar hoeveel kan ik lenen?

Dit hangt af van verschillende factoren. Eén daarvan is de DTI, voluit ‘debt to income’. Dit is de verhouding van je schuldenlast ten opzichte van je inkomen. Anderzijds is ook het minimum leefloon van toepassing. Er is geen eenduidige richtlijn. Alle maatschappijen hanteren andere criteria.

Wanneer je op zoek bent naar financiering voor je project is het dus van belang om de juiste informatie in te winnen bij een onafhankelijke specialist. Zo bestaan er manieren om de DTI lager te krijgen dan wanneer je een standaardsituatie zou berekenen.

Je mag ons grust beschouwen als zo’n onafhankelijke specialist, dus kom zeker eens langs.

Kan ik geld lenen zonder eigen middelen?

Volgens de richtlijn van de Nationale Bank van België niet meer. De richtlijn is hier dat je nog maar 90% van het aan te kopen bedrag mag lenen. Heel wat grootbanken volgen dit advies nauwgezet.

In uitzonderlijke gevallen is het mogelijk om nog 5% meer te lenen dan de aankoopprijs van het aan te kopen goed. Wanneer een ander pand borg kan staan – bijvoorbeeld de woning van de ouders – is het mogelijk om het volledige bedrag te lenen. Er zullen wel bijkomende kwaliteitsrichtlijnen voorgeschreven worden. Ook hier zal je weer merken dat de aanpak van een onafhankelijke kredietspecialist een meerwaarde is.

Bel grust.

Hoeveel moet ik sparen om een huis te kunnen kopen?

De nieuwe richtlijnen van de Nationale Bank van België stellen dat je tot 90% mag ontlenen van de aankoopprijs. Dat wil dus zeggen dat je 10% van de aankoopprijs moet sparen, bovenop de notariskosten en de hypothecaire inschrijving. Hoeveel die juist bedragen, is dan weer afhankelijk van de aankoopprijs.

Hier kan in uitzonderlijke situaties ook weer van afgeweken worden. Gouden regel is wel: hoe meer eigen middelen, hoe meer mogelijkheden.

Voor een grust gemoed is op voorhand het advies inwinnen van een onafhankelijke hypotheekspecialist zeker geen overbodige luxe.

Ik ben nog geen klant, kom ik in aanmerking voor een lening?

Dat kan zeker, ook nieuwe klanten zijn welkom bij ons. Ieder krediet en iedere situatie is echter verschillend. Het is dus uiterst belangrijk om je op voorhand goed te informeren. Zo kom je niet voor verrassingen te staan

Onze specialist in hypotheken bespreekt graag jouw situatie, zodat je met een grust gemoed je droomwoning kan zoeken.

Ben ik verplicht om een schuldsaldoverzekering af te sluiten?

Nee, een schuldsaldoverzekering is geen verplichte verzekering. Ze waarborgt het openstaand saldo wat nog terugbetaald moet worden aan de bank. Wanneer je geen nabestaanden hebt en je het niet belangrijk vindt wat er met de eigendom gebeurt als je overlijdt, moet je ze niet afsluiten. Het is voor de bank echter ook een extra garantie dat ze altijd het openstaande saldo zullen ontvangen. Daarom zal er voor het sluiten van een schuldsaldoverzekering heel vaak een voorwaardelijke korting op de rentevoet gegeven worden.

Praktisch

Hoe zet ik mijn verzekeringspolis stop?

Als je je verzekering wil stopzetten, laat je dit minstens 3 maanden voor de jaarvervaldag weten aan je verzekeraar. Doe je dit niet, wordt de overeenkomst stilzwijgend met een jaar verlengd. Het is belangrijk dat je dit rechtstreeks laat weten aan de verzekeringsmaatschappij en niet aan je makelaar. Er zijn ook nog een aantal andere mogelijkheden om je verzekering op te zeggen. We sommen de meest voorkomende op:

  • Als je huidige verzekeraar het tarief wijzigt, heb je het recht om je polis op te zeggen
    binnen de drie maanden na kennisgeving van de tariefwijziging.
  • Niet tevreden over de afhandeling van een schadeclaim? Je kan de polis
    opzeggen binnen de maand na het al dan niet uitbetalen van een claim.
  • Bij een vermindering of verdwijning van het risico, bijvoorbeeld door de verkoop van je woning of voertuig.

Als je je polis wil opzeggen, doe je dit best via een aangetekend schrijven. Wens je je polis op te zeggen wegens een tariefwijziging, moet je dat expliciet vermelden in je opzegbrief.

Bij twijfel: vraag grust!

Welke verzekeringen zijn verplicht?

Er is een verschil tussen verzekeringen die wettelijk of contractueel verplicht zijn. De wettelijk verplichte verzekeringen worden opgelegd door de wetgever. De inhoud van die verzekeringen is dus ook wettelijk bepaald. De volgende verzekeringen zijn wettelijk verplicht:

  • Burgerlijke aansprakelijkheid van een auto.
  • Burgerlijke aansprakelijkheid van motorrijtuigen. Denk aan een bromfiets, segway of e-bike.
  • Voor sommige hobby’s ben je verplicht een verzekering af te sluiten. Jagen is daar een voorbeeld van.
  • Stel je personeel te werk, ben je verplicht een arbeidsongevallenverzekering af te sluiten. Dat kan ook gelden voor huispersoneel zoals een poetshulp of babysit.
  • Sommige beroepen zijn verplicht een beroepsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten, zoals artsen en architecten.
  • Een verzekering objectieve aansprakelijkheid bij brand of ontploffing is verplicht wanneer je een publiek toegankelijke plaats uitbaat. Dit geldt voor o.a. restaurants, frituren en cafés met een publieke ruimte groter dan 50 m².

Contractueel verplichte verzekeringen zijn dan weer verplicht afhankelijk van het contract dat je afsluit. Een aantal voorbeelden:

  • Brand- en schuldsaldoverzekering bij het aangaan van een lening.
  • De verplichting tot het nemen van een omnium bij een autolening.

Zie je door het bomen het bos niet meer?
Laat je gruststellen door onze onafhankelijke experts en maak geïnformeerde keuzes.

Hoe kan ik klant worden bij grust advies verzekerd?

Onze ambitie is om jou en je gezin zorgeloos door het leven te laten gaan. Om dit te kunnen doen, gaan we samen een gesprek aan. Daarbij bekijken we of jouw wensen en behoeftes overeenstemmen met ons aanbod. Is er een klik? Dan praten we verder en kan je klant bij ons worden.

Interesse in een kennismakingsgesprek? Via www.grust.be/contact kan je de gegevens van onze kantoren vinden. Tot binnenkort, de koffie staat alvast klaar!

Kan ik een verzekering online afsluiten?

Via grust kan je geen verzekering online afsluiten. Wij vinden het heel belangrijk om je een aanbod te doen dat perfect overeenstemt met jouw behoeftes. Daarom bespreken we dit graag persoonlijk. Vervolgens gaan wij op zoek naar de beste oplossing voor jou.

Wij hebben echter wel verschillende digitale tools ter beschikking waardoor we de nodige administratie online kunnen afhandelen.

Wat is het verschil tussen een directe verzekeraar, een verzekeringsagent en een verzekeringsmakelaar?

Directe verzekeraars zijn maatschappijen die hun verzekeringen direct aan de man brengen. Het nadeel daarbij is dat er geen tussenpersonen zijn. Bij een geschil sta je er dus alleen voor.

Een verzekeringsagent is een tussenpersoon die werkt voor een bepaalde verzekeringsmaatschappij. Deze agenten zijn verbonden aan één specifieke maatschappij, waardoor ze enkel producten van die maatschappij kunnen en mogen aanbieden.

En dan heb je ook nog de onafhankelijke verzekeringsmakelaars. In die categorie vallen ook onze gruststellers. Dit wil zeggen dat we als tussenpersoon niet gebonden zijn aan een specifieke maatschappij. Door jouw noden te analyseren, zoeken we de verzekeraar die het best bij jou past. Omdat we onafhankelijk opereren, kunnen we er ook echt zijn voor jou. Bij een schadegeval mag je er dus zeker van zijn dat wij jou zullen bijstaan zodat je correct vergoed wordt en je terug grust door het leven kan gaan.

Kan ik een videocall inplannen met mijn gruststeller?

Wist je dat elk grustkantoor een volledige digitale werking heeft? Ons standaard, eerlijk en persoonlijk advies kan daarom ook virtueel verleend worden.

De software die we hiervoor gebruiken, is Teams, de videomeetingsoftware van Microsoft. Simpel, stabiel, veilig en bovendien helemaal gratis. Het enige wat jij nodig hebt, is een pc of telefoon met camera en microfoon en een internetverbinding. Met één klik op de link in jouw uitnodiging gaat jullie gesprek van start.

Ik moet documentatie afgeven op kantoor. Hoe pak ik dat aan?

Papieren kan je steeds achterlaten in de brievenbus van je grust-kantoor. Toch werkt iets digitaal bezorgen een pak vlotter. Zo is een scannerapp essentieel om digitaal administratie te verwerken. Hoe krijg je bijvoorbeeld de factuur van je nieuwe wagen veilig tot bij ons in coronatijden? Als je een goede app gebruikt, hoef je het document zelfs niet exact recht te houden of de scan achteraf uit te lijnen. Bovendien werkt het niet alleen bij facturen, maar ook voor het scannen van aanrijdingsformulieren, visitekaartjes en btw-bonnetjes. Op iOS-apparaten raden we Scanner Pro aan. Voor Android-toestellen is Scanbot een noemenswaardig alternatief.

Hoe overhandig ik jullie mijn medische onkosten na een ziekenhuisopname?

Je gezondheid komt op de eerste plaats. Word je plots toch ziek en is er een ziekenhuisopname nodig? Dan willen we dat dit zo zorgeloos mogelijk verloopt. Bij afgifte van je hospitalisatiekaart treedt automatisch het derdebetalerssysteem in werking. Dit betekent dat de ziekenhuisfactuur rechtstreeks betaald wordt aan het ziekenhuis. Maar je hospitalisatieverzekering komt ook tussen voor de kosten voor, tijdens en na de ziekenhuisopname.

Heb je een hospitalisatieverzekering via DKV? Dan raden we aan om hiervoor de DKV App te downloaden. Zo regel je gewoon alles digitaal via de app. Dankzij de handige scan&send-functie scan je je ziektekosten en stuur je ze meteen door naar DKV. Zij regelen de verdere opvolging.

De terugbetaling van je medische onkosten bij de hospitalisatieverzekering via AG Insurance kan je eenvoudig indienen via deze link.

Toch niet zo digitaal minded? Dan werkt de brievenbus uiteraard ook nog. Al moedigen we wel de digitale weg aan.

Kan ik een digitaal overzicht krijgen van al mijn lopende polissen?

Nood aan een overzicht van jouw lopende contracten? Ons beheerpakket laat toe om die info zelf online te raadplegen. Ga naar onze klantenzone.

Is het jouw eerste keer? Neem dan contact op met jouw gruststeller en vraag jouw persoonlijke login en paswoord aan.

Neem grust
contact op.

Wil je graag jouw huidige situatie overlopen met één van onze gruststellers? Ben je benieuwd hoe financieel gezond je bent? Of heb je een andere vraag voor ons? Stel ze grust, wij helpen je graag verder.