Welke verzekeringen zijn verplicht?

09.02.24

Om eerlijk te zijn, de lijst met verplichte verzekeringen is best lang. Vaak gaat deze verplichting gepaard met een activiteit of een erkenning, zoals de beroepsaansprakelijkheidsverzekering voor artsen. Maar goed nieuws: als particulier is dit beperkt. Om ervoor te zorgen dat jij het overzicht bewaart tot op het einde van deze blog, besluiten we ons hierop te focussen. Daarnaast blijven we ook in Vlaanderen, want in Brussel en Wallonië gelden soms andere regels.

Er bestaan twee soorten verplichte verzekeringen: wettelijk en contractueel. De wettelijk verplichte verzekeringen worden – logischerwijs – bepaald door de wet. Contractuele verzekeringen zijn dan weer afhankelijk van het contract dat je afsluit. Bij het niet naleven van deze regels, mag je je aan boetes verwachten. Maar goed, hier draait het niet alleen om. Het is ook voor jouw eigen (financiële) bestwil. Bovendien bestaat de kans dat je eens aan de onfortuinlijke kant staat, die van de schadelijder. En dan wil je toch ook dat alles netjes geregeld wordt, niet?

Hier kan je niet omheen: de wettelijk verplichte verzekeringen.

BA Auto

Inmiddels een gevestigde waarde: de burgerlijke aansprakelijkheid auto. Ze is verplicht voor elk motorrijtuig dat op de openbare weg komt en op terreinen toegankelijk voor publiek. Elke auto, motor, bromfiets, speed pedelec en zelfs een bewegingstoestel met een motor zoals een elektrische rolstoel of golfkarretje… ze moeten allemaal verzekerd zijn.

Huurdersaansprakelijkheidsverzekering

Deze is wettelijk verplicht sinds 2019. Heb je een huurcontract van vóór 2019? Dan kijken we samen na wat er in jouw huurovereenkomst staat.

Arbeidsongevallenverzekering

Stel je personeel te werk, ben je verplicht een arbeidsongevallenverzekering af te sluiten. Als particulier kan dat ook gelden voor huispersoneel zoals een tuinman, poetshulp of babysit.

BA Vrijwilliger

Vrijwilligerswerk is schoon, maar niet zonder gevaar. De vrijwilligerswet bepaalt dan ook een verzekeringsplicht voor de organisaties. Wist je dat de Vlaamse Overheid en Regering een gratis vrijwilligersverzekering aanbiedt voor feitelijke verenigingen en vzw’s zonder personeel? Denk aan een buurtcomité, wandelclub, …

BA Jacht

Voor sommige hobby’s ben je verplicht een verzekering af te sluiten. Jagen is daar een voorbeeld van.

Wanneer er een contract mee gemoeid is.

Brandverzekering

Bij het verkrijgen van een hypothecaire lening kan de bank eisen dat je als eigenaar een brandverzekering afsluit. Logisch, want je woning dient als onderpand voor het krediet dat je ontvangt.

Schuldsaldoverzekering

Hetzelfde geldt voor een schuldsaldoverzekering. De bank krijgt hiermee de garantie dat ze het openstaand saldo van de lening ontvangen na je overlijden. En maar goed ook, want zonder zo’n verzekering moeten anders je familieleden de hypotheek alleen afbetalen.

Hier wil je niet omheen: de aangeraden verzekeringen.

Een hospitalisatieverzekering mag dan niet verplicht zijn, maar wel aan te raden. Daarmee ben je namelijk beschermd tegen ziekenhuiskosten, die buiten de sociale zekerheid vallen. Want een ziekenfonds betaalt zeker niet alles terug!

Om jezelf te beschermen tegen onverwachte kosten door alledaagse situaties, is een familiale verzekering een slimme zet. Meer dan 80% van de gezinnen heeft deze verzekering afgesloten. Dat is niet zonder reden.

Tot slot vinden we dat een rechtsbijstandverzekering niet in het rijtje mag ontbreken. Met deze aan je zijde krijg je niet alleen financiële steun, maar ook de gruststelling dat er een team van juridische experts voor je klaarstaat wanneer nodig.

Meer weten?

Wettelijk, contractueel of aanbevolen: onze gruststellers zijn er om deze oefening toe te passen op jouw persoonlijke situatie. Laat je gruststellen door onze onafhankelijke experts en maak op basis van hun advies samen de juiste keuze.

Welke verzekeringen zijn verplicht