Meer pensioen via VAPW?

15.07.21

Goed nieuws voor diegenen die via hun werkgever geen of beperkt aanvullend pensioen aangeboden krijgen. Sinds kort kan er ook via het werk fiscaal voordelig gespaard worden. De werkgever regelt de praktische kant, en jij beslist zelf hoeveel je spaart. Bovendien is het sparen via VAPW ook fiscaal voordelig. Jaarlijks geniet je van een belastingvermindering van 30% op je spaarbedrag. Als werknemer kan je tot 1.630 euro sparen, wat een belastingvoordeel van 489 euro oplevert.

Waarom VAPW?

Dat de regering, in tijden van besparing, toch deze nieuwe vorm van pensioensparen fiscaal wil stimuleren is geen toeval: de inkomensterugval op je pensioenleeftijd als werknemer zal immers groot zijn. Het gemiddelde pensioen van een werknemer bedraagt nu rond de 1630 euro. Bruto wel te verstaan; ook pensioenen worden nog eens belast.

Daarbij komt dat de kosten van vergrijzing gedurende de komende 20 jaar enkel gaan stijgen en er door de voorgaande regeringen geen enkele reserve werd aangelegd. Het zogenaamde Zilverfonds werd in 2016 in stilte afgevoerd.

Kortom, het is voor de maatschappij beter als je als werknemer zelf wat extra begint te sparen voor je pensioen, want het is nu – voorzichtig uitgedrukt – niet meteen duidelijk hoe één en ander in de toekomst nog zal uitbetaald worden.

Wat zijn de voordelen van VAPW?

  • Je hebt een direct belastingvoordeel van 30%. Van het door jou gekozen spaarbedrag wordt slechts 70% ingehouden op je loon. Dus voor 70 euro van je loon spaar je 100 euro extra voor later.
  • Je kunt VAPW combineren met pensioensparen en langetermijnsparen, ongeacht of je werkgever ook een pensioenplan of groepsverzekering voorziet.
  • Je kiest zelf de gewenste formule (tak 21, tak 23 of een combinatie) op basis van je profiel en je beslist zelf hoeveel je maandelijks spaart.
  • Daarnaast heb je ook de mogelijkheid om jouw gezin aanvullend te beschermen bij overlijden.

Voor 70 euro van je loon, spaar je 100 euro extra voor later.

Hoe werkt het?

Via je gruststeller kan je een VAPW-contract aangaan. Je krijgt dan een attest om aan je werkgever te bezorgen. Die zal op zijn beurt maandelijks het bedrag van je nettoloon inhouden en doorstorten in jouw pensioenspaarcontract.

Iets voor jou?

Natuurlijk wil je ook nog weten of jij hiervoor in aanmerking komt! Er zijn twee categorieën werknemers die recht hebben op VAPW:

  • Werknemers zonder pensioenplan of groepsverzekering bij hun werkgever.
  • Werknemers die al pensioen opbouwen via een pensioenplan of groepsverzekering bij hun werkgever, maar bij wie het totaal van de premies in de groepsverzekering of sectorplan lager ligt dan 1.630 euro per jaar of 3% van hun referentieloon.

Je kan zelf opzoeken hoeveel je maximaal kan sparen via: www.mypension.be. Vervolgens klik je door op ‘zelf aanvullend pensioen opbouwen’.

Meer weten?

Laat je gegevens achter en wij nemen contact op om samen te bekijken of je in aanmerking komt voor een plan VAPW.

Meer pensioen via VAPW?