7 veiligheidstips voor de online thuiswerker

25.02.21

Als we dan toch één voordeel van corona mogen opnoemen, dan is het wel de versnelde digitalisering. Met als exponent: het vele thuiswerk dat de afgelopen maanden verricht werd. En dat werd wel eens hoog tijd. Niet? Veel organisaties zijn al lang in staat om hun medewerkers van thuis te laten werken. Maar omdat we gewoontedieren zijn, staan we liever elke dag in de file. Absurd. Bij grust geloven we in een goed evenwicht. En van zodra het terug kan, zoekt elk team de juiste balans tussen thuiswerken en fysiek op kantoor zijn. Want geloof ons, teamspirit en mentale gezondheid krik je het beste op door elkaar in levende lijve te zien.

Goed, die stroomversnelling zorgt ook voor nieuwe uitdagingen. Eentje daarvan kan zware gevolgen hebben voor je privéleven, maar ook voor het bedrijf waarvoor je werkt: cyber risk. Met deze zeven veiligheidstips ga jij vanaf vandaag ook grust thuiswerken.

1. Let op met social sharing

Ondertussen zijn we het hier unaniem over eens. Een online vergadering is een pak efficiënter. Iedereen is op tijd aanwezig, er is minder ruimte om over koetjes en kalfjes te praten en die koffie halen voor je gast hoeft ook al niet meer. Sommigen onder ons waren zo enthousiast en fier dat ze op sociale media vlijtig screenshots deelde van een goed gevulde online conference room. Goed voor de samenhorigheid. Maar wat betreft je online security is het echter geen goed idee. In de meeste gevallen staat de link mee op de foto en kan iedereen meeluisteren naar je vergadering. Je denkt dus best na voor je iets deelt op sociale media.

In de meeste gevallen staat de link mee op de foto en kan iedereen meeluisteren naar je vergadering.

2. Denk na voor je klikt

Ben je een nieuweling in de online wereld? Klik dan niet zomaar op onbekende links. Ook voor de ervaren online thuiswerker blijven fraudeurs nieuwe en weldoordachte strategieën uitvinden om aan phishing te kunnen doen. De meeste vormen daarvan gebeuren via e-mail. Hun slachtoffer wordt hierbij via een link naar een valse website gelokt. Vaak naar een vertrouwde instantie zoals een bank -of overheidswebsite, om ze daar dan nietsvermoedend in te laten loggen met hun gebruikersnaam, wachtwoord of zelfs creditkaartgegevens. Dus, een gouden hashtag: #thinkbeforeyouclick.

3. Ga voor een sterk wachtwoord

We begrijpen het echt wel. Je geboortedatum of de naam van je huisdier zijn nu eenmaal makkelijk te onthouden, maar veilig is het natuurlijk niet. Kies daarom een sterk paswoord. Eentje van minstens acht tekens. Voeg ook telkens een element uit elk van de volgende categorieën toe: hoofdletters, kleine letters, cijfers en symbolen.

sterk wachtwoord

4. Kies verschillende wachtwoorden

Gebruik verschillende wachtwoorden. Vaak word je niet rechtstreeks gehackt, maar zijn de databases van bedrijven het doelwit. Als jij dan overal hetzelfde wachtwoord hanteert, kunnen hackers met de buitgemaakte gegevens op allerlei andere websites inloggen. Maar niets vervelender dan te sukkelen met een vergeten paswoord. Investeer daarom in een paswoordmanager zoals LastPass of 1Password om zo je wachtwoorden te onthouden en te beheren.

5. Zet altijd je tweestapsverificatie aan

Laatste tip in de categorie paswoorden: stel je tweestapsverificatie in. Zo voeg je een extra beveiligingslaag toe aan je account. De meest gekende vorm is dat er een toegangscode naar een vertrouwd apparaat van jou wordt gestuurd om in te loggen. Hackers hebben dan niet enkel je gebruikersnaam en wachtwoord nodig om toegang tot je account te krijgen.

6. Stel die update niet uit

Update altijd zo snel mogelijk. De meeste computers houden vaak zelf al, op de achtergrond, veel programma’s up-to-date. Toch is het soms nodig om zelf een update te starten. Vervelend? Nee, noodzakelijk. En je helpt er jezelf mee. Updates voorkomen immers kwetsbaarheden. Door niet te updaten, loop je dus onnodig risico. Tip: doe het na je werkdag. Niets vervelender dan een uur te liggen staren naar een draaiende cirkel of tijdsbalk die tergend traag vooruitgaat.

Door je systeem niet te updaten, loop je onnodig risico.

7. Log uit of vergrendel je pc

Zit je werkdag erop? Neem je pauze of ga je gewoon even een koffie halen? Log dan uit of vergrendel je pc als je hem niet gebruikt. Veel account zijn immers standaard ingelogd. Toegang tot je pc betekent dus ook vaak toegang tot allerlei privégegevens. Je pc vergrendelen is eenvoudig. Voor Windows druk je op de Windowstoets + L, voor Mac gebruik je Command + Control + Q.

Kmo’s en zelfstandigen in het bijzonder zijn erg kwetsbaar. Ben je zelf een ondernemer met thuiswerkende medewerkers? Deel dan deze tips of stel een interne IT-security policy op. Graag extra grust? Neem dan contact op met je gruststeller om voor je bedrijf een cyberverzekering af te sluiten. Dit biedt je de nodige bescherming wanneer preventie heeft gefaald.

Bij ons ben je grust. Ook virtueel.

grust blog